Sunday, April 13, 2014

Parfe kocke

Parfe kocke

Parfe kocke recepti za kolače i torte

Sastojci za 15 osoba:
Biskvitna podloga: 6 kom bjelanjaka, 20 dag šećera, 10 dag margarina otopljenog, 12 dag brašna, 2 žlice kakaa
Krema: 3 dag želatine u prahu (3 paketića), 25 dag šećera u prahu, 6 kom žumanjaka, 3 rebra čokolade otopljene, 8 dl slatkog vrhnja

Priprema:
Bjelanjke istuci u čvrsti snijeg sa šećerom, otopljeni margarin i brašno pomješano sa kakaom dodaj malo po malo i dalje miksaj najmanjom brzinom.
Biskvit stavi peći u namazan i papirom obložen lim veličine 28×37 cm.
Za kremu želatinu i šećer otopi u 3,5 dl vode, stavi na laganu vatru da se otopi i mješaj mikserom dok ne zakipi.
Hladiti oko 10 min., dodati pomješane žumanjke i opet mikserom mješati dok ponovo ne zakipi, ohladiti do mlačnoga i podijeliti u dva dijela. U jedan dio stavi rastopljenu čokoladu i šlag od 4 dl slatkog vrhnja i lagano promješaj kuhačom, u drugi dio stavi šlag od 4 dl slatkog vrhnja i lagano promješaj.
Čokoladnu kremu izlij u tepsiju na biskvit, poravnaj pa odmah izlij i žutu kremu, poravnaj i ukrasi po želji šlagom ili čokoladnom glazurom.

Posluživanje:
Ostavi na hladnom da se dobro ohladi i stvrdne, reži vlažnim nožem.
izvor: recepti-za-kolace-torte.blogspot.com

Fini kolač od čokolade i naranče


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNuOHv21kSASSBYswnl8wH4yxEwkFmmnM6uwT3OTJiYdnOJqAPegfcq5wu__H8lG5M-qsfjNr7zO1aAS44QfT-IH2gkD6pYYww-70EGsXxWwYy1IQ5Z4dBcxSzFEt_0stV7MOYKMU0JMS7/s320/fini-kolac-od-cokolade-narance_recepti.jpg

Sastojci:

za biskvit
3 jaja, 10 dkg šećera, 5 dkg mljevenih badema, 5 dkg mljevenih lješnjaka, 5 dkg kakaa, maslac i brašno za kalup

za čokoladnu kremu
25 dkg čokolade u prahu, 1 žličicu kakaa, 5 dkg šećera, 1 želatina fix, 2 žumanjka, malo soli, 5 dl slatkog vrhnja

za kremu od naranče
2 jaja, 2 žumanjka, 15 dkg šečera, 3,5 l svježe iscijeđenog soka od naranče, 1 koricu naribane korice naranče, 8 listića želatine, 3 dl slatkog vrhnja

za ukras
1/4 narančinog soka, 2 žlice šećera u prahu, 1 omot preljeva za tortu

Priprema:


Ispržite lješnjake i sameljite. Za biskvit istucite žumanjke sa šećerom i 2 žlice vode.Pomješajte bademe, brašno, kakao i lješnjake, te dodavajte žumanjcima naizmjenice s čvrstim snjegom od malo posoljenih bjelanjaka. Ulijte u namašten i pobrašnjen kalup,promjera 26 cm. Pecite 18-20 min u pećnici zagrijanoj na 200celzijevih stupnjeva. Ohlađeni biskvit vodoravno prerežite, pa jedan list utisnite u dobro opran i folijom obložen obrub kalupa. Za tamnu kremu mješajte šećer na niskoj temperaturi da se karamelizira. Ulite1,5dl vrhnja i mješajte da se karamel otopi, ali ne smije zavijreti. maknite sa štednjaka i umješajte čokoladu, kakao, i želatinu fix, te jedan po jedan žumanjak.Kada se krema ohladila, primješajte preostalo tučeno slatko vrhnje. nanesite na biskvit u kalupu i pokrite drugom polovicom biskvita. Za svijetlu kremu namočite želatinu u hladnu vodu. Mješajte na pari jaja,žumanjke, šećer i sok. Kada se zgusne, maknite sa štednjaka i umješajte iscjeđenu želatinu.Kada se ohladi, primješajte tučeno slatko vrhnje. Nanesite na tortu u kalupu. Izravnajte površinu. Kada se sasvim ohladi, načinite prema uputama na omotu preljev za tortu od praška, šećera i narančinog soka, i prelite tortu. (recepti-za-kolace-torte.blogspot.com)

Savršena Milka torta koja je gotova u svega 30-ak minuta

Fantastična Milka torta koju nije potrebno peći, što će vam uštediti vrijeme, ali i energiju. S druge strane dovoljno je ukusna da zadovolji i najstože napce.



Sastojci
1 l mlijeka
10 žlica šećera
3 vrećice pudinga od vanilije
30 dkg mliječne milka čokolade
10 dkg bijele milka čokolade
500 ml slatkog vrhnja za šlag
petit keks

Priprema
U 200 ml mlijeka razmutiti 3 vrećice pudinga od vanilije te šećer. Preostalih 800 ml mlijeka zagrijati na pećnici te dodati smjesu pudinga i šećera, kuhati koju minutu, a nakon što je gotovo podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio staviti mliječnu čokoladu, a u drugi bijelu čokoladu. Ostaviti da se ohladi. Umutiti slatko vrhnje za šlag pa 1/4 dodati u prvi dio kreme, a isto toliko i u drugi dio kreme.

Slaganje
U odabranu posudu na dno poslagati petit keks namočen u mješavinu mlijeka i ruma, na njega rasporediti kremu s bijelom čokoladom, na nju istresti i ravnomjerno rasporediti pola preostalog slatkog vrhnja za šlag. Na šlag slagati petit keks namočen u mlijeko i rum te na njega istresti i rasporediti prvo kremu od mliječne čokolade, a zatim preostalo slatko vrhnje za šlag s kojim ujedno treba i ukrasiti tortu. Dodatno ju možete ukrasiti po želji.
izvor: kuhinja-i-ideje.blogspot.com

Čokoladna torta

Čokoladna torta, složit će se mnogi, svojevrsni je klasik u slastičarstvu pa je možda baš zbog toga tako puno različitih recepata za taj čokoladni užitak i vjerovatno svatko od nas ima neki svoj omiljeni recept, bilo za čokoladnu tortu ili pak za kakav čokoladni kolač.

 Čokoladna torta

POTREBNO:
Za podlogu:
  • 25 dkg keksa (može Grancereale ili petitt ili bilo kakvi drugi prhki koje imate)
  • 15 dkg maslaca
Za kremu:
  • 50 dkg Mascarponea
  • 500 ml vrhnja za šlag (Hole, Hulala ili neko slično)
  • 20 dkg mliječne čokolade
  • 20 dkg čokolade za kuhanje
  • 20 dkg bijele čokolade
PRIPREMA:
  1. Za podlogu usitniti kekse (staviti u vrećicu za zamrzavanje pa istući batom za meso) i pomiješati ih s otopljenim maslacom. Smjesom napuniti kalup za tortu promjera 24 cm. Pustiti da se ohladi i stvrdne.
  2. Za kremu posebno otopiti svaku vrstu čokolade sa po 1/2 dl vrhnja za šlag. Učiniti će vam se to malo vrhnja (i to je u stvari puno manje vrhnja no što bi u klasični ganache išlo) ali bez brige, tako treba biti. Svaku čokoladu otopljenu sa vrhnjem ohladiti uz miješanje.
  3. Ostatak vrhnja za šlag miksati da bude čvrsto, dodati mu mascarpone i dobro sjediniti. Podijeliti tu smjesu na tri dijela pa u svaki dio dodati posebno otopljenu čokoladu. Tako ćete dobiti tri različite vrste čokoladne kreme.
  4. Sada na podlogu od keksa u kalupu (stranice kalupa bi bilo dobro obložiti prozirnom folijom kako vam se krema prilikom odvajanja kalupa ne bi zalijepila za kalup) namazati prvo tamnu kremu, potom onu od mliječne čokolade i na kraju onu od bijele čokolade. Dobro rashladiti, maknuti obruč i ukrasiti po želji.
izvor: http://recipeci.com

Bosanka svima dijeli recept koji joj je pomogao u liječenju raka!

Bosanka svima dijeli recept koji joj je pomogao u liječenju raka!
Čitateljka jednog regionalnog portala javila se iz BiH u želji da čudotvorni recept koji joj je pomogao u liječenju raka podijeli sa što većim brojem ljudi, piše Kurir. 
Recept je na bazi đumbira i meda, a njoj je bez bolova, kroz par dana, pomogao da se vrati u život. Žena je imala karcinom endokrinih žlijezda, a na aparatima je bila 20-ak dana. Uspjela je da se izleči bez operacije i hemoterapija pa sada, kako tvrdi, ‘puca’ od zdravlja.
Za preparat su potrebna dva veća korjena đumbira koja se očiste i izribaju na najsitnije uz pomoć električne sjeckalice. Zatim se tako usitnjen đumbir miješa s pola kilograma meda, ali imajte na umu da med mora biti domaći.
Tako spravljenu smjesu sipajte u teglice i konzumirajte po kašiku tri do četiri puta na dan. Važno je koristiti plastičnu, drvenu ili keramičku kašiku. Metalna je strogo zabranjena. Prve efekte osjetićete poslije dva-tri dana, a preparat, prema riječima čitateljke, diže iz mrtvih.
izvor: http://radioglasdrine.com

Bečki kolač

Potrebno:
Kore
100 gr putera
150 gr čokolade
100 gr šećera u prahu
2 kašike brašna
4 jaja
Fil
350 gr čokolade
1/2 l slatke pavlake
3 kašike ruma
3 kašike šecera u prahu
Ukrašavanje
50 gr čokolade
1 kašika ulja
  Umutiti puter i šecer u prahu. Dodati jedno po jedno žumance, brašno i otopljenu čokoladu. Dobro izmešati. Na kraju dodati čvrst sneg od belanaca i lagano izmešati varjačom. Veliki pleh obložiti pek papirom, sipati pripremljenu smesu i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.Ohladjenu koru preseći na pola. Čokoladu izlomiti na manje komade, pomešati sa slatkom pavlakom i kuvati na pari dok se ne dobije ujednačena smesa.Fil ostaviti da se hladi u frižideru 2 sata. U ohladjeni fil dodati šećer u prahu i mutiti dok se ne dobije čvrst šlag. Na kraju dodati rum i još malo mutiti.Na tacnu staviti koru, premazati je filom, prekriti drugom korom i ukrasiti otopljenom čokoladom.

Saturday, April 12, 2014

Kolač s pudingom od vanilije

 
 
Jako dobar kolač s pudingom od vanilije
Kolač s pudingom od vanilije - slika

Žuta kora

  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 5 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo

Tamna kora

  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 5 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice kakaa

Krema

  • 2 pudinga od vanilije
  • 1 margarin(250 gr )
  • o,5l mlika
  • 5 žlica šećera

Zaljev

  • 3 čaše od pavlake manje, vode
  • 25 žlica šećera
kokosovo brašno za posuti po kolaču

postupak

  1. Žutu koru ispečemo i izvadimo da se ohladi. Zatim i tamnu koru ispečemo ali nju ne vadimo iz tepsije i pustimo da se ohladi.
  2. Zaljev također samo prokuhati i njeg ostaviti da se ohladi.
  3. Puding napravit u pola litre mlijeka, kad se ohladi dodati margarin i dobro jos izmiksati. I sad u biti ovaj kolač se radi sve da bude hladno. Znači:
- Na tamnu koru staviti kremu od pudinga, pa staviti preko žutu koru, pa to fino lagano sve prtisnuti da se sljubi.
- E zatim izrezati kolač u kocke kao i svaki kolač, pa zaliti sa ohlađenim zaljevom. Posuti odma kokosovim brašnom i to je to.

Čokoladne kocke s jagodama

Čokoladne kocke s jagodama

 Čokoladne kocke s jagodama

POTREBNO:
Za biskvit:
  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 4 žlice brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 10 dkg otopljene čokolade za kuhanje
  • 3 žlice mlijeka
Za kremu:
  • 1/2 l mlijeka
  • 7 žlica brašna
  • 15 dkg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 15 dkg margarina
  • I još: 1/2 kg jagoda
Za ganache:
  • 4 dl vrhnja za šlag
  • 20 dkg čokolade sa kuhanje
PRIPREMA:
  1. Za biskvit razdvojiti žumanjke i bjelanjke pa miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati tada brašno, kakao i otopljenu čokoladu te mlijeko. Na kraju kuhačom umiješati posebno istučen snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izliti na papir za pečenje u lim za pečenje (38×22 cm), poravnati te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175ºC 30 minuta. Pečeni biskvit iskrenuti iz lima, kada se prohladi skinuti papir za pečenje pa ga prerezati po pola kako biste dobili dvije kore.
  2. Za kremu odvojiti 2 dl mlijeka pa pomiješati sa šećerom i brašnom. Ostatak mlijeka zakuhati pa kada provrije polako uliti smjesu sa brašnom i šećerom. Kuhati uz neprestano miješanje 5-6 minuta. Krema je gotova kada se lijepo sjedini i zgusne. U ohlađenu kremu umiješati prethodno mikserom izrađen margarin.
  3. Jagode sitno nasjeckati.
  4. Za ganache zagrijati u lončiću vrhnje za šlag, dodati čokoladu natrganu na kockice pa uz miješanje zagrijavati na laganoj vatri. Ne smije provrijeti! Ganache je gotov kada se sva čokolada otopi i kada smjesa postane ravnomjerno smeđa. Prohladiti uz povremeno miješanje.
  5. Izrada: prvu koru biskvita vratiti u lim u kojem se biskvit pekao, premazati polovicom kreme, složiti preko nje jagode, prekriti jagode ostatkom kreme pa poklopiti drugom korom biskvita. Sve skupa preliti tekućom čokoladnom ganache kremom. Kolač ohladiti na sobnoj temperaturi a potom u hladnjaku.
izvor: recipeci.com

Torta od jagoda


 

 
Inače recept je s coolke naše drage Zoke koja zaista ima jako dobre recepte i slanih jela a pogotovo deserta.Topla preporuka da ih malo pronjuškate.

Podloga 200 g digestiv keksa
              100 g maslaca otopljenog
               1 dcl prženih badema, lješnjaka

Ja sam iz podloge izostavila badema a ubacila žitne pahuljice od čokolade koje sam samljela zajedno s keksima.



Nadjev 3 dl slatkog vrhnja
             3 dl kiselog vrhnja
            150 g štaub šećera
              12 g želatine u prahu
            3 žlice soka od limuna

Za nadjev miksajte slatko vrhnje s šećerom ,a potom dodajte i kiselo vrhnje.Ja sam dio kiselog vrhnja zamijenila s svježim sirom.Želatinu pripremite po uputstvu s vrećice.Kad nabubri želatina . lagano je otopite.Malu količinu nadjeva pomiješajte s želatinom ,a onda i ostatak nadjeva fino zmiksajte u kremu.Pola kile jagoda operite i odstranite peteljke.Osušite jagode i gusto ih položite na podlogu, znači jednu do druge.Nadjev rasporedite preko jagoda i ukrasite tortu po želji.Stavite je u frižider na 2 sata da se dobro rashladi.
izvor: dilajla-svatarica.blogspot.com