Friday, March 14, 2014

Rajski kolač

 

Sastojci
Krema:
  • 25 dag čokolade za kuhanje
  • 20 dag čvrste lješnjak - nougat kreme
  • 7,5 dl slatkog vrhnja
  • 12 dag nasjeckanih lješnjaka

Tijesto:
  • 3 jaja
  • 3 žlice hladne vode
  • 10 dag šećera
  • 7,5 dag brašna
  • 1,5 dag kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2,5 dag gustina

Dekoracija:
  • 1 žlica kakaa
  • 10 - 15 dag Toffifee

Sastojci  
Krema:
  • 25 dag čokolade za kuhanje
  • 20 dag čvrste lješnjak - nougat kreme
  • 7,5 dl slatkog vrhnja
  • 12 dag nasjeckanih lješnjaka
 
Tijesto:
  • 3 jaja
  • 3 žlice hladne vode
  • 10 dag šećera
  • 7,5 dag brašna
  • 1,5 dag kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2,5 dag gustina
 
Dekoracija:
  • 1 žlica kakaa
  • 10 - 15 dag Toffifee

 

Priprema

Za kremu: Nougat i čokoladu za kuhanje narezati. U loncu slatko vrhnje zagrijati (ne dozvoliti da zakuha), skloniti sa štednjaka, dodati narezani nougat i čokoladu, te miješati dok se ne rastope. Prebaciti u plastičnu zdjelu i staviti u hladnjak najmanje 4 sata da se hladi.Najbolje je preko noći ostaviti u hladnjaku. Nasjeckane lješnjake u tavici bez masnoće prepržiti da dobiju zlatno – smeđu boju. Istresti na tanjur i ostaviti da se hlade.Za tijesto: Pećnicu zagrijati na 175 °C. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke čvrsto izraditi sa 3 žlice hladne vode. Polako dodavati šećer neprestano miješajući. Žumanjke jedno po jedno dodati smjesi od bjelanjaka. Brašno, kakao, prašak za pecivo i gustin izmiješati, te kroz fino sito (cjedilo) prosijati. Postepeno dodavati smjesi od jaja i oprezno ručnom miješalicom izmiješati. Posudu za pečenje veličine 20 x 30 – 35 cm obložiti papirom za pečenje, istresti tijesto, izravnati i staviti peći 20 minuta. Pečeni kolač ostaviti u ugašenoj, otvorenoj pećnici oko 5 minuta. Zatim oštrim nožem odvojiti od rubova i ostaviti na rešetki da se hladi. Hladan kolač istresti, prerezati uzdužno po pola, da dobijete dva biskvita. Od donjeg biskvita oštrim, dugačkim nožem odvojite papir i jedan biskvit vratiti u posudu u kojoj se pekao. U ohlađeno čokoladno vrhnje dodati prepržene lješnjake i mikserom miješati dok ne postane na pola čvrsto. Da bi se krema brže izradila stavite posudu sa kremom u hladnu vodu s kockicama leda. 2/3 kreme istresti na biskvit, izravnati, prekriti drugim biskvitom i namazati ostatkom kreme. Ostaviti u hladnjaku da se dobro ohladi, te posuti kakao prahom, narezati i ukrasiti sa Toffifee. Savjet: Umjesto Toffifee kolač se može ukrasiti naribanom čokoladom.
izvor: ljiljananieder.com

No comments:

Post a Comment