Thursday, March 20, 2014

Banani uzbuna

 Banani uzbuna
POTREBNI SASTOJCI
KORA: 
  • 4  jaja 
  •  100 g oštrog brašna
  •  1 ipo kašike praška za pecivo
  •  100 ml ulja
  •  100 ml čokoladnog mlijeka
  •  1 kašikica aroma banane, ribana korica limuna
  •  2 kašike kakaa u prahu
 ŽELE:
  • 1 L soka od jabuke juicy
  •  5 kašika šećera
  •  2 pudinga od banane dr. Oetker
  •  2 kašike arome banane
BIJELA KREMA:
  • 300 ml želea od banane
  •  1 kašika arome banane
  •  100 ml vrhnja za šlag
TAMNA KREMA:
  • 300 ml želea od banane
  •  100 g čokolade Samo ti od Zvečeva, okus banana
  •  100 ml vrhnja za šlag
GLAZURA:
  • 300 ml vrhnja za šlag
  •  100 g tamne čokolade
  •  75 g mlječne čokolade
  • 5-6 komada bananica

PRIPREMA
Odvojite žumanjke od bjelanjaka i istucite sa  50g šećera u kremastu masu.Tucite oko 4 min i dodajite ulje u tankom mlazu,pa mlijeko.Dodajte aromu banane,pomiješajte.Dodajte brašno,prašak za pecivo,kakao,koricu limuna.Pomiješajte.Bjelanjke sa zrnom soli,istucite sa preostalom polovicom šećera u čvrst snijeg.Bjelanjke tučete dok ne pobijele,a onda postepeno dodajete u 3 navrata šećer.Tučeni snijeg dodajte pola u smjesu i izmješajte mikserom na 1 brzini,a ostalo umiješajte  ručno,pazeći da miješate uz rub stjenke,da smjesa ostane prozračna.Pecite na 180C- 35 min.Kalup  je okrugli veličine 26 cm.Ohlađeni biskvit prerežite na pola.

Žele nam je i temelj i za druge dvije kreme.U 800 ml soka od jabuke dodajte 5 žlica šećera i stavite kuhati na srednju vatru.U preostalih 200 ml razmutite prašak za puding pa ukuhajte u soku kao puding.
Na pladnju na kojem ćete slagati tortu stavite prvu koru i namočite sa malo mlijeka i ruma.Na biskvit  žlicom stavite 400 ml vrućeg želea.Pustite da se ohladi.Ostalih 600 ml  želea podijelite na pola.U jednoj otopite 100 g čokolade okusa banane.U drugu dodajte aromu od banane i stavite na hlađenje.Dobro ih ohladite u hladnjaku.
U hladne kreme u svaku umiksajte 100 ml vrhnja za šlag.Znači,žuti žele malo promiksajte i polako ulijevajte vrhnje za šlag i miksajte na najjačoj brzini dok se šlag ne istuče.Tako napravite i sa čokoladnim dijelom kreme.
Preko želea prvo premažite svijetlu kremu položite drugi dio kore koji isto malo namočite sa mlijekom i rumom.Premažite čokoladnom kremom..Nasjeckajte oko 5-6 kom. bananica  na komadiće i utisnite u kremu.
U vrhnju za šlag koje vam je ostalo 300 ml rastopite čokolade i mlako prelijte po kolaču
izvor: kuhalo.ba

No comments:

Post a Comment